Varning, nedan följer oklara tankar från ett trasigt psyke.

En av plussidorna med att jag valde att vara öppen med min stress och depression var alla fina meddelanden som jag fick efteråt. Det var många som ville skriva några peppande ord (tack!), men också flera som även vågade dela med sig av sina egna erfarenheter runt psykisk ohälsa. Så jäkla fint av dessa personer att göra detta och det har redan gett mig så mycket!

En av dessa fina personer som skrev till mig är en tjej som jag en gång i tiden delade en lägenhet tillsammans med & vi stod varandra väldigt nära. Av ganska naturliga skäl tog livet oss på olika vägar och vi har inte hörts någonting (förutom fina grattis på Facebook) på flera år. Ni vet hur det är... Sen tack vare dagens sociala medier så kan man ändå hålla någorlunda koll på vad som händer i den andres liv. Eller ja koll på det som andra väljer att dela såklart, för som vi vet så är det lätt hänt att man bara delar med sig när det går lite bättre.Typ som jag själv gjort.

Hur som helst, min vän som själv har fått kämpa med psykisk ohälsa skrev ett långt fint meddelande till mig, som hon avslutade med ”hur mår du just idag?”.

Hur mår du just idag? Jag tycker det var en sån jäkla bra fråga.
Av förklarliga skäl har jag på senaste fått frågan ”hur mår du?” ställd ganska så ofta, och nästan varje gång har det känts svårt för mig att svara på det. Ibland för att jag inte vet hur jag mår för att jag mår SÅ mycket, eller så mår jag ingenting (kan ha med medicinen att göra), men oftast finner jag det svårt att svara på för att det inte finns någon bestämd tid.
”Hur mår du?” kan ju betyda hur mår du idag? Hur mår du den här veckan? Eller också hur mår du just nu? För tillfället verkar det som att min hjärna inte kan bestämma själv när frågan syftar på och orkar då heller inte producera ett svar.

Genom att lägga till orden just nu, eller just idag så blir det genast mycket enklare för hjärnan att svara. Jag vet ju hur jag har mått igår, idag, eller hur jag mår just nu, vilket kan vara heeelt olika saker. I förrgår kanske jag fick andas mig ur en ångestattack, igår kanske jag grät helt utan anledning och idag kan jag ha haft en ganska bra dag. Som ett exempel alltså.

Men det kan ju såklart skifta oftare
än dag till dag, och ibland är det timme för timme som gäller. Jag upplever att innan jag blev sjuk så kunde jag filtrera mina känslor på ett helt annat vis och därmed också kontrollera mitt mående på ett stabilare sätt. Nu vet inte jag om jag är den enda som upplever det såhär (det kanske bara är jag som är lite skev på riktigt), men jag tror att det kan vara en av anledningarna till varför det blir extra svårt att svara på frågan hur jag mår nu när jag befinner mig någonstans i en depression. Så ett tips till mina vänner (om ni läser det här) är att fråga mig ”hur mår du just idag?”, ju mindre tidsram desto lättare för mig att svara.

P.S. om man dock ringer och frågar mig så kan man nästan räkna med ett 1-3h telefonsamtal där allt som känts och måtts sen vi senast hörts ska gås igenom. Föredrar ju ett telefonsamtal alla dagar i veckan! Nu ligger det i och för sig mycket annan ångest runt meddelanden/messenger men det kan vi ta en annan gång…

Så, hur mår du just idag? ♡

14 kommentarer till “Hur mår du just idag?”

 • Med tanke på att jag levt med psykisk ohälsa, ångest och flera depressioner sen jag var 13 år så känns det bra att svara på din fråga. Idag mår jag bra?. Det är inte alla dagar jag kan svara så. Kram.

 • Det är inte alltid så lätt att svara på hur man mår, för det är ju faktiskt så att man ibland inte vet och kan därför inte svara på det. Känner igen det du skriver. Har varit drabbad av utmattningssydrom, men det är många år sedan nu.

 • Kan känna igen mig i det där, då jag också levt/lever med psyk ohälsa!
  Måendet kan ju skifta så mycket.
  Idag har jag en helt ok dag, dock förkylning som är lite dryg och inte vill ge sig 😉

  Hoppas du får en bra dag<3

  • Skiftar så snabbt att man inte hänger med ibland!
   Hoppas att förkylningen ger med sig snart, frisk luft och varmt citron-te med ingefära & honung är gott. Kram ♡

 • Känner i gen mig. Är sjukskriven för psykisk ohälsa just nu och det är inte varje dag jag kan besvara mitt mående. Därför har jag svårt för frågor angående hur jag mår. Dom närmsta timmarna kan kännas bra medans timmarna senare kan kännas sämre?

  • Men precis, det kan svänga så otroligt fort. Är så himla mottaglig för känslor. Upplever att andningsövningar hjälper för det, lugnar systemet lite! ♡

  • Hoppas att du fick en god natts sömn och mår lite bättre än igår! Kom ihåg att det är okej att sakna lite inspiration ibland, och gör något för din egen skull, något som du gillar. Kanske läs en bok eller börja lyssna på en ny podd så kanske inspirationen kommer tillbaka tillslut! Hoppas du fortsätter skriva med bara om det känns bra för dig såklart. Kram ♡

 • Det bästa med att vara öppen om sin psykiska ohälsa är ju allt stöd man få och kan ge till varandra. Att känna igen sig i andra och känna sig mindre ensam. Det gör gott och är en skyddsfaktor när det vänder till det sämre. Massa kramar till dig <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *