Ett av de första tipsen jag fick när jag blev sjuk var av min fina vän Kajsa som sa ”skriv, bara skriv”.
Först tänkte jag att ja men det är nog ingen dum idé, men kände även att jag inte riktigt hade någonting att skriva om när jag mådde så dåligt. Så det tog mig ändå ett tag innan jag satte mig ner och skrev om mina känslor för första gången på länge.

En morgon kom jag över en dokumentär som var så fin att jag efteråt kände någon form av lugn inombords som väckte en vilja till att skriva. Jag tror jag förstod att ”det är nu”, nu som jag måste skriva, medan den där lilla viljan fanns vid liv. Så jag öppnade datorn och började skriva, och skriva, och skriva… På två-tre dagar hade jag närmare 10 sidor av mina tankar nedskriva på ett dokument, och dokumentet var likt mitt huvud: kaos.
För satt jag ner och skrev en lite längre text som made any sense? Nej nej, i mitt dokument så hade jag säkert en 50 olika stycken med en massa nonsense, vilket kanske inte är så konstigt då jag inte direkt planerade att sitta ner och fokusera för att skriva en ”ordentlig” text. Jag vet att en gång höll jag på att ladda tvättmaskinen när jag fick en idé, så jag sprang (3 meter) till datorn och skrev lite och först flera timmar senare kom jag på att jag fortfarande hade halva tvätten hängandes utanför tvättmaskinen.

Jag är nog lite en sån som ”när jag känner att jag vill eller behöver skriva så måste jag göra det på direkten”. Om det är så att jag skulle lämna det i ens 5 minuter så skulle inte jag kunna komma på vad det var jag ville få ner, då jag redan har hunnit med att uppleva tusen nya tankar sedan dess. Men ah, att stress inte är bra för närminnet kan jag ju skriva under på, så därför får man liksom passa på när man får lite ”feeling”.

Hursomhelst, skrivandet hjälpte mig att ta mig ur sängen och faktiskt vilja göra något annat än att bara sova eller kolla på supergamla avsnitt av Paradise Hotel (helt sant). Äntligen hade jag något att kliva upp för, men det bästa var nog att jag hittat ett sätt för mig själv att kunna börja sortera ut allt det som trasslat till sig i hjärnan. För jag skämtar verkligen inte när jag säger att det var mycket som pågick samtidigt, ungefär som att hjärnan gick på högvarv dygnet runt, för ja, stressen påverkade även sömnen och mina drömmar. 24/7 och hjärnan fick aldrig någon vila när den behövde det som mest.

När jag började skriva så var det som att jag kunde börja placera och förstå alla tankar lite bättre, och jag vet inte hur många aha moments jag haft sen jag började skriva mer. För mig är det så skönt när man förstår kopplingen till varför man mår som man mår och hur allt egentligen hänger samman. Tyvärr är nu hälsan ett ganska så outforskat ämne för mig men jag tycker att det är så kul att lära mig mer om den, och jag funderar nu mest på hur jag kunnat gått så många år utan att lägga mer fokus på min egen hälsa? Så viktig men så lätt att glömma bort för många.

Det senaste dygnet har jag haft extremt mycket negativa känslor som ah, jag vet inte. Mått så dåligt och har försökt att tänka på annat trots att det är svårt när de negativa tankarna föder varandra och även ångest samtidigt. Men jag har iallafall lyckats med att umgås och prata med mina vänner vilket alltid gör att det känns lite bättre efteråt, har rökt lite för många cigg (hjälper inte fullt lika mycket) och sen verkligen försökt att stänga av mina negativa tankar genom att fokusera på att andas när det blir lite för mycket. Förutom att fokusera på andningen, finns det något tips för hur man lättast tar sig ur en negativ tankebana?

Nu har jag iallafall äntligen satt mig ner med en kopp te, lugn musik och fått skriva lite igen. Så skönt.

4 kommentarer till “Tips – skriv av dig”

  • Åh, om jag får fundera ett bra tag. Kommer jag nog på många tips.
    Men det jag använder nog mest av, när jag ska bryta ett negativt mönster, är att tvinga sig att tänka på hur omgivningen ser ut.
    I detalj t.ex. hur ett träd ser ut. Vilken färg har den, hur ser bladen ut. Och fortsätter pä det viset tills jag mår bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *